stadstuin, Den Haag

De revitalisering van deze stadstuin in het Benoordenhout in Den Haag biedt de bewoners met name de gewenste ruimte en de mogelijkheid om op meerdere plekken in de tuin te kunnen genieten. De hoofdingreep rust in grote lijnen op het doortrekken van de leefruimte van binnen het huis naar buiten toe. Letterlijk een verlenging van het huis. Het bestaande gemetselde tuinhuis weerhield het uitzicht vanuit de keuken en was zeer prominent aanwezig in het eerste gedeelte van de tuin waardoor de riante ruimte niet ervaren werd. Om de benodigde opbergruimte niet te verliezen kwam hiervoor een inventieve ruimte terug.

De wens was om echt te kunnen leven in de tuin, kunnen genieten op elk moment van de dag en meerdere fijne plekken te creeeren, daar waar dat voorheen onmogelijk was. Door bijna letterlijk de keuken buiten te verlengen met een buiten aanrecht van 3,6 meter kan in de zomer hier buiten gekookt en gegrild worden. Het eerste gedeelte van het blad is aangegrepen als plateau voor kruidenplanten, het tweede voor het koken. De ruimte onder het blad is opgevuld met kastruimten waardoor de tuinspullen netjes uit het zicht opgeborgen kunnen worden.

Verder werd het bestaande hoogteverschil in de tuin met twee handen aangegrepen en dicteert het nu op een natuurlijke wijze de scheiding tussen terras en tuin. Het groen zal na verloop van tijd steeds voller worden waardoor de verdieping van deze zone een extra beleving krijgt. Het minimaal uitkragende terras kan in de toekomst nog de mogelijkheid bieden voor een lichtlijn die in de avond het terras doet zweven.

Speciaal voor deze tuin is er meubilair op maat gemaakt. Om hier een eenheid in te maken is alles uitgevoerd in hetzelfde billinga hout. Een hardhout die prachtig grijs verkleurt door invloed van UV licht. Al het meubilair op de buitenkeuken na is vrij verplaatsbaar waardoor flexibiliteit in de inrichting blijft. Het meubilair bestaat uit twee riante tafels die koppelbaar zijn tot een grote familietafel, een hoek-loungebank met lage tafel en een verrijdbaar groot ligbed waarvan de rugleuning in meerdere standen geplaatst kan worden.