depository building for the Boijmans Van Beuningen museum Rotterdam

In the harbor district of Rotterdam, the Maashaven, a new depository building for the Boijmans Van Beuningen is planned. The proposed design is grounded on the concept that the building should express the storage function because it beholds 75% of the program. An old warehouse, but build with contemporary engineering, architecture and building materials. Characteristics for a warehouse are a solid, stable and secured main volume, efficient floors and routing, hierarchy and a vertical expression in the architecture of the facades. A rational design.


Urban analyses showed that the building should be one volume, there is no motive for disassembling into different masses. Detaching the building from both sides of the plot generates the opportunity for connectivity between the main access road (Brielselaan) and the future boulevard on the waterside. On the topfloor is an art logia made to give visibility from out the center of Rotterdam.


The concept asks for a clear formal regulation in plan. A central core contains an elevator, a stair, vertical shafts, toilets and stock cabinets. A corridor connects the core to both endings of the building and (fire-)staircases. The main entrance for both employees and visitors is on the boulevard side and the design intention is that these two groups are combined in the routing throughout the building. This efficiency is possible because of the small amount of visitors and employees. On the southside, the loading bay and parking spaces are located.


A fully integrated facade element is designed to fulfill all necessary possibilities. Proposed is an prefabricated facade element made out of concrete. The standardization of this element contains the possibility for connecting horizontally, stacking vertically, but also going around the corner with the same element. No corner exception is neccessary.


Different fillings such as clear glass, sandwichpanels with fibre cement covering, solar panels, but even no filling is possible. A big advantage of the element is the opportunity to bear the floor on different heights. Due to the casted plenum on the inside, five different netto heights are possible, ranging between 3200mm to 4000mm. The steps are equal to one step on the stair. thereby making it possible to connect the floors by a continue stair.


The climate is being realised by controlling the temperature and humidity of the ventilation air, together with concrete core activation which stabilizes the internal temperature during the day and night and during seasons.


The service room of the building is located on the third floor on the south side of the stability core. It is directly connected to the outside and equipped with a heat recovery system. There are two vertical ventilation shafts who branch out on every floor. Horizontal shafts are positioned within the height of the floor on both sides of the prefab wing 320 floor.


The air in the two outer zones flows by over pressure into the corridor, where it is mechanically exhausted and brought back to the service room.

depository

loading bay and handling

art studio’s

exhibition space

sculptural garden

interior finishing

insulation

concrete element

wooden windowframe

orange painted